Apotheek Van Dijck is al jaren een vaste waarde in het centrum van Bree. Vorig jaar trokken ze voluit de kaart van vernieuwing. In samenwerking met Jacobs Interieur werd de apotheek in een nieuw jasje gestoken. In december verhuisden ze van hartje Bree naar de Witte Torenwal. Wij spraken met Joeri Van Dijck, zaakvoerder, apotheker en voorzitter van het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV).

Apotheek Van Dijck werd in 1978 opgericht door Roger Van Dijck. Door de jaren heen werd de zaak een echt begrip in Bree en omstreken. Zo’n zeven jaar geleden nam zoon Joeri samen met zijn vrouw An Voets het roer over. Het drietal werkt tot op de dag van vandaag nog steeds samen en wordt bijgestaan door twee extra medewerkers.   

De familie Van Dijck koos ruim anderhalf jaar geleden om met het Breese interieurbedrijf Jacobs Interieur in zee te gaan. Over deze keuze moest niet lang nagedacht worden. “In eerste instantie sprak vooral de persoonlijke aanpak ons enorm aan. Maar ook omdat het concept dat wij in gedachten hadden perfect door Jacobs Interieur uitgevoerd kon worden”, aldus Van Dijck.

Vernieuwing

Jacobs Interieur (als zijnde Jacobs Pharma) werkte voor dit project samen met Zware Jongens, conceptontwikkelaars uit Nederland. Zij werkten onder andere samen met kunstenaar en ruimtelijk ontwerper Mark Pimlott en architecten Hoek & De Wit een vernieuwend concept uit. Men vertrok vanuit een free flow gedachte. Iedereen kan gaan en staan waar je wilt. We wilden met z’n allen vooral positiviteit en betrokkenheid laten uitstralen. Er werd op zoek gegaan naar vernieuwing en naar een nieuwe manier van werken. Uiteindelijk werd het een open concept met frisse kleuren, veel hout en niet-klassieke apotheekmaterialen.

De keuze voor dit concept was snel gemaakt. “Vooral de vernieuwing sprak ons aan. We hebben bewust niet voor een traditionele apotheek gekozen. Onze voorkeur ging uit naar het aangename gegeven. We wilden vooral dichter bij de klant staan. Dankzij de zwevende toog lukt dat aardig.” De toog en de nodige ruimte daarrond was een idee van de zaakvoerder zelf. “Voor de apotheker is het op die manier makkelijker en meer evident om een gesprek met de klant te voeren. In de toekomst zou ik dit systeem sowieso graag willen behouden”, zegt Van Dijck overtuigd.

Daarnaast kozen ze ervoor om met een robot te werken. “Dit omdat het ons vooral veel tijd en werk bespaart. We hebben ervoor gekozen om de klanten voorrang te geven. Optimale klantentevredenheid blijft onze prioriteit.” Ook wordt er sinds kort gebruik gemaakt van touchscreens. Volgens Van Dijck zijn de klanten voorlopig eerder voorzichtig met deze touchscreens. Als extra biedt apotheek Van Dijck een intiem hoekje aan. Een ruimte waar er gesprekken met klanten en vertegenwoordigers in alle discretie kunnen verlopen.

Verhuis

In het algemeen verliepen de werkzaamheden erg vlot. “We mogen echt niet klagen. We hebben nooit op een werf gezeten. De opvolging werd goed gecoördineerd door Jacobs Interieur en alle andere partijen.” Volgens Van Dijck verliep ook de verhuis erg vlot. “Aangezien het nieuwe pand slechts op honderd meter van de oude apotheek lag, konden we in onze oude apotheek blijven verder werken. Ik besef dat dit niet iedereen gegeven is. We hebben onze apotheek slechts enkele dagen moeten sluiten.” 

Foto's: Stan Koolen

Vijf bouwtips van JACOBS PHARMA

  1. Zoek een partner waar je je goed bij voelt, je bouwt maar één keer
  2. Denk goed na over het budget
  3. Goede afspraken maken goede vrienden
  4. Zorg voor een goede planning
  5. Veiligheid boven alles